Anyukám készítette a bejglit. :)
Tészta:
50 dkg liszt
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg zsír
7 dkg porcukor
kevés só
1,5 dkg élesztő
2 tojássárgája
1 dl tej
Töltelék:
50 dkg darált dió vagy mák
20 dkg cukor
3 dl tej
3 dkg mazsola
kevés vaníliás cukor
fahéj
1 db citrom reszelt héja
1 kanál méz
+ 1 tojás lekenéshez
1. A az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben.
2. A lisztet egy tálban a zsiradékkal elmorzsoljuk.
3. Majd a felfutatott élesztővel, a tojások sárgájával, a porcukorral és a só hozzáadásával tésztát gyúrunk. 4 cipót készítünk belőle.
4. A cukrot a tejjel, a vaníliás cukorral, a citrom héjjal, a mézzel forraljuk 1-2 percig.
5. Hozzáadjuk a darált diót vagy mákot. Beleszórjuk a mazsolát, fahéjjal ízesíthetjük. Jól elkeverjük és hűtjük.
6. A cipókat egyenként kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és szorosan feltekerjük.
7. Tojássárgával megkenjük és 1/2 órán át meleg helyen pihentetjük.
8. Utána tojásfehérjével is lekenjük és 20-25 percre hűtőbe tesszük.
9. Majd közepesen meleg sütőben sütjük.
Képek: Fellnifoto :)
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése