2015. május 8., péntek

Gyros házi pitában


Pita:

Hozzávalók:
50 dkg liszt (nálam 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg zabpehely liszt, 15 dkg búzaliszt)
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
3 dkg élesztő
csipet cukor

1. A langyos tejben a csipetnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
2. Összekeverjük a lisztet, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a vizet. Rugalmas tésztát dagasztunk.
3. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
4. A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk és kigömbölyítjük. Így pihentetjük 15 percig.
5. Majd vékonyra kinyújtjuk és 30 percig pihentetjük.
6. Végül előmelegített sütőben a rácsra téve (én tettem alá sütőpapírt) megsütjük.

Megjegyzés: Ha 10 részre osztjuk a tésztát, elég kis piták készülnek.Legközelebb én kevesebb részre osztom és nagyobb, jobban tölthetőbb pitákat készítek majd.


Gyros hús:

Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé
2 gerezd fokhagyma
0,5 dl olaj
1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
1/2 mokkáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál oregano
1/2 mokkáskanál kakukkfű
1/2 mokkáskanál rozmaring
2 mokkáskanál só
csipet őrölt kömény
csipet fahéj

1. A fűszereket összekeverjük.
2. A csirkemellet csíkokra vágjuk, majd egy zárható dobozba tesszük.
3. Rászórjuk a húsra a fűszerkeveréket és a zúzott fokhagymát. Ráöntjük az olajat.
4. Hűtőben pácoljuk több órán keresztül.
5. Majd egy felforrósított serpenyőben szép pirosra sütjük.


Öntet:

Hozzávalók:
1 kis doboz natúr joghurt
2 gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors

1. A joghurtba belekeverjük a zúzott fokhagymát. Ízesítjük őrölt borssal.


Zöldségek:
jégsaláta
lilahagyma
paradicsom
kígyóuborka
káposzta

Összeállítás: 
1. A kész pita tetejét levágjuk, majd kettévágjuk a pitát. Ízlés szerint töltjük a felszeletelt zöldségekkel és a hússal, közben öntettel locsoljuk.

Recept: Az áfonya mámora

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...