Rétes
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
1 tojás
1 nagy evőkanál zsír
3 dl langyos víz
1 evőkanál ecet
1 kávéskanál só
olvasztott zsír
darált mák
magozott meggy
1. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet. Közepébe tegyük bele a tojást, a zsírt, az ecetet és a sót.
2. A vizet fokozatosan adjuk hozzá.
3. Gyúrjuk össze a tésztánkat. Fontos, hogy nagyon jól dolgozzuk ki.
4. Két részre osztjuk és cipókat formálunk. A tésztát kb 30-45 percig pihentetjük.
5. Egy asztalt leterítünk abrosszal. Erre tesszük a tésztát, aminek tetejét lekenjük olvasztott zsírral. Nyújtófával egy kicsit kinyújtjuk, majd óvatosan lisztbe mártott kézzel elkezdjük húzkodni a tésztát.A tészta vastagabb szélét a végén leszakítjuk.
6. Ezután megtöltjük a rétesünket. Először rászórjuk a darált mákot, majd a meggyet. A végén meglocsoljuk egy kevés olvasztott zsírral,de tejfölt is tehetünk rá.
7. A terítő segítségével feltekerjük, majd vékonyan zsírozott tepsiben tesszük. Előmelegített sütőben sütjük kb. 35-40 percig.
A töltelék lehet alma, túró vagy tök is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése