2014. augusztus 3., vasárnap

Császármorzsa avagy smarni :)

 A  császármorzsa egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztadesszert. A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel.A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi hercegnő udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint maga Ferenc József találmánya. Eredeti nevét (Kaiserschmarrn) valóban a császár után kapta, mely szó szerinti fordításban császármorzsát jelent. Alapvetően palacsintatésztából, zsíron történő pirítással készül, de leggyakrabban liszt helyett búzadarát használnak. Általában porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztják. 
(Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Császármorzsa)

Nálam így készül: 


Hozzávalók:
2 tojás
1 evőkanál cukor
7,5 dl tej
25 dkg búzadara
1 dl olaj

+ ízlés szerint porcukor, lekvár

1. A tejbe beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot és a búzadarát.
2. Fél órát állni hagyjuk.
3. Serpenyőbe (nálam teflon serpenyőben készült) egy kevés olajat öntünk, felforrósítjuk és beleöntjük a masszát. Párszor megkeverve darabosra, morzsásra sütjük.
4. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, vagy lekvárral kínáljuk. Nálam házi ribizli lekvár került a tetejére.

                                                                         Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...