A császármorzsa egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztadesszert. A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel.A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi hercegnő udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint maga Ferenc József találmánya. Eredeti nevét (Kaiserschmarrn) valóban a császár után kapta, mely szó szerinti fordításban császármorzsát jelent. Alapvetően palacsintatésztából, zsíron történő pirítással készül, de leggyakrabban liszt helyett búzadarát használnak. Általában porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztják.
(Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Császármorzsa)
Nálam így készül:
Hozzávalók:
2 tojás
1 evőkanál cukor
7,5 dl tej
25 dkg búzadara
1 dl olaj
+ ízlés szerint porcukor, lekvár
1. A tejbe beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot és a búzadarát.
2. Fél órát állni hagyjuk.
3. Serpenyőbe (nálam teflon serpenyőben készült) egy kevés olajat öntünk, felforrósítjuk és beleöntjük a masszát. Párszor megkeverve darabosra, morzsásra sütjük.
4. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, vagy lekvárral kínáljuk. Nálam házi ribizli lekvár került a tetejére.
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése